Rengöra persienner – Så gör du det bäst

Du har säkert spenderat timmar på att gå upp och ner och fram och tillbaka på varje ribba i persiennen tills du lyckats rengöra hela. Inte bara tar detta lång tid, utan det är också något du fasar över att göra. Damm lägger sig fort och du måste rengöra dem ofta. Vore det inte fint om det fanns ett annat alternativ som kan hjälpa dig att rengöra dem både snabbare och enklare? Men det finns det. Det finns ett antal olika sätt du kan pröva för att rengöra dina persienner.

Rengöring av persienner – så blir det enklare

Det tar inte lång tid för dammet att samlas på persienner, och kanske känns det så just för att du måste anstränga dig så mycket för att ta bort det. Ibland känns det som att så fort du rengjort klart så kan du redan se nytt damm på dem. Eftersom de drar åt sig damm så snabbt kan du måsta damma varje eller varannan vecka för att ligga steget före.

När du köper persienner från en webaffär eller en lokal affär så bör du följa rengöringsinstruktionerna som följer med dem. Ingen vet bättre än den som sålde dem till dig hur du ska rengöra dem. Börja redan från början med att ta extra hand om dina persienner. Inte bara kommer det att förlänga livslängden på dem, utan också färgen, betsen eller tyget som du valt.

Persiennrengöring på vintern

Dina persienner måste rengöras även på vintern. Här följer några suveräna tips på att rengöra dem både snabbt och enkelt även fast det är kallt utomhus.

  • Sätt på dig en plasthandske och sedan en socka över det. Doppa sockan i tvättsprit, diskmedel eller ett allrengöringsmedel och gnugga persiennen ren.
  • Ta ner persiennen och lägg ner den i ett badkar fyllt med hett vatten och diskmedel eller ett allrengöringsmedel. Du kan också hälla i lite blekmedel i vattnet för att hjälpa till att få bort fett och damm fortare. Använd en toalettborste och skrubba snabbt bort dammet.

Rengöra persienner på våren och sommaren

När det är dags att rengöra dina persienner i varmare väder är det på sin plats att du hittar andra sätt att rengöra dem med en minimal insats. För att kunna lyckats med det kan du göra något av följande.

  • Ta ut persiennerna och häng dem över en tvättlina. Spruta av dem med vattenslangen och skrubba dem sedan med en borste.
  • Blötlägg dem i badkaret och ta sedan ut dem för att torka på en tvättlina. Använd en blandning av ammoniak och vatten för att ta bort allt damm och smuts som byggts upp på persiennerna.

Du bör också vara uppmärksam på om du har persienner gjorda av trä. En rengöring av dem kräver en dammsugning och möbelpolish – använd inte vatten på dem. Om du har persienner av tyg använd då en fuktad trasa för att torka bort dammet.

Att rengöra persienner är en svår uppgift och något som ingen egentligen vill göra, men vi måste alla ändå göra det. Gör det enklare för dig själv och använd dessa tips som kommer göra hela uppgiften mycket enklare. Vill du ha städhjälp – kontakt en bra städfirma i Luleå!