Tvätta matta – 3 mattrengöringstips du bör känna till

Så ska du tvätta en matta

Det finns många olika rengöringstips för mattor som alla sägs vara bäst. Men här kommer tre övergripande och grundläggande tips som kan hjälpa dig att få din matta ren och i bra skick igen. Allt du behöver veta om dammsugning, fläckar och smuts, och hur du får mattan att lukta som den gjorde när den var nyköpt. Att göra rent en matta handlar inte bara om att dammsuga den. Det handlar om när och hur du ska dammsuga den.

Hur man dammsuger mattor

Mattorna behöver dammsugas åtminstone en gång i veckan, oftare om människor rör sig mycket kring dem. Det hjälper till att utöka mattornas livslängd. Du bör flytta dammsugaren långsamt över mattan så att du låter den suga upp mer djupliggande partiklar. Om du har en plyschmatta behöver du ta dig extra tid och dammsuga samma yta flera gånger innan du flyttar dig vidare till nästa. Om mattan luktar illa kan du lägga i lite bakpulver i dammsugs påsen.

Hur man rengör fläckar och spill på mattan

Det kommer alltid bli spill eller fläckar någon gång på soffan. Dessa bör du ge omedelbar uppmärksamhet åt. Om du får spill, torka försiktigt med en vit handduk och rengör sedan på rätt sätt. Gnugga aldrig fläcken, då blir den bara större. När du använder ett rengöringsmedel så jobba dig inåt från utsidan av fläcken. Varje spill eller fläck kan behöva olika rengöringsmedel. Om du spiller rött vin på mattan behöver du tunna ut det med vitt vin och sedan kallt vatten, torka sedan av med en vit handduk. Om du har fått urin från ditt husdjur på mattan, så använd ett milt rengöringsmedel med en tesked vinäger i varmt vatten. Applicera lösningen på fläcken och låt torka och dammsug sedan. Det fungerar även bra för att rengöra lerfläckar efter att du har skrapat bort den klumpiga delen av leran.

Ångtvättning av mattor

Mattorna behöver efter en tid en djupare rengöring. Du vill dock inte göra det särskilt ofta, speciellt inte om du vill att din matta ska se ny ut. Använd ett milt rengöringsmedel på mattan och följ instruktionerna på ångtvätten. Först måste du dammsuga mattan noggrant innan djuprengöringen. Efter att du har städat färdigt mattan bör du se till att det finns ventilation för att mattan ska torka och kliv inte på den när den är fuktig. Om du måste göra det, var barfota så länge du är ren om fötterna.

Ifall din matta är dyr är det viktigt att rengöra den om du vill att den ska hållas i bra skick i flera år. Om du tar hand om mattan genom att följa dessa steg bör din matta hållas ren och se fantastisk ut under många år och du kommer spara pengar. Om du inte tar hand om den blir den sliten och trasad efter ca ett år.

Kontakta en rekommenderad städfirma i Luleå för information om städtjänster.