Köksrengöringstips – gör ett mindre angenämt arbete lättare

För de flesta av oss är köket är det mest använda rummet i vårt hem, och de flesta av oss tycker verkligen inte om att städa det. Tyvärr måste vi det, eftersom maten tillagas där, vilket betyder att utrymmet i sig själv måste vara rent och hygieniskt. Några köksrengöringstips kan dock hjälpa dig att få och behålla ditt kök rent och snyggt med relativt lite tid och arbete.

Köksrengöringstips

Diska

Eftersom disken alltid måste tas om hand, är det troligtvis det mest krävande jobbet, speciellt om du inte har en diskmaskin. Så fort du har diskat en uppsättning med disk så vips, så tycks det vara dags för nästa omgång. Om du har en diskmaskin kan jobbet göras smidigt och enkelt. Om du inte har en diskmaskin finns det ändå steg du kan ta för att göra det lättare.

Diska i omgångar om du inte har en diskmaskin

Om du inte är tursam nog att ha en diskmaskin, kommer förenklingen av ”diskandet” ändå hjälpa dig att få det gjort så enkelt och snabbt som möjligt. Beroende på hur mycket disk som blir smutsig under dagen, så diska åtminstone en gång per dag när du har ätit, eller efter varje måltid om det blir mycket disk. Vad du vill se till ska hända är att du kan diska, fylla diskstället, ha en ren diskho och låta disken lufttorka utan att den måste torkas med handduk; det kommer göra jobbet enklare.

När du diskar kan du göra det på ett automatiserat sätt så det görs så enkelt och snabbt som möjligt. Fyll ena delen av diskhon med hett vatten med diskmedel, och lämna den andra sidan (om du har två sidor) tom. När du diskar, placera tvålig, ren disk i den tomma delen av diskhon. När det är gjort, skölj av disken snabbt, lägg den i diskstället och du är klar. När disken är torr (inom några timmar), bör du lägga tillbaka sakerna där de ska vara.

Om du är tursam nog att ha en diskmaskin

Om du har en diskmaskin är processen ganska simpel. Tanken är att du ska använda din diskmaskin för att ”förvara” smutsig disk tills du har fyllt maskinen, kört den och lagt tillbaka sakerna och fyllt upp diskmaskinen igen. Lämna inte smutsig disk i diskhon, och lämna inte ren disk i diskmaskinen. Att hålla diskmaskinen tom på ren disk ser till att din diskho alltid är ren och din diskmaskin redo att köras igen så fort den är full.

Rengöring av diskhon

Detta blir en enklare uppgift om du håller diskhon fri från smutsig disk. Du kan skrubba den ordentligt en gång, eller ett par gånger i veckan med lite rengöringsmedel eller bakpulver, annars räcker det med att bara skölja den och torka av med en trasa för att hålla den ren och snygg.

Rengöra bänkar

Smulor på bänkarna kan omintetgöra allt bemödande för att hålla köket fint, så håll bänkarna så rena som möjligt. Stapla inte smutsig disk på dem, och håll så lite saker förvarade som möjligt på dem- Det är klart att apparater såsom kaffekokare, brödrostar och så vidare kan ”förvaras” ovanpå bänkarna, men håll dem så tomma som möjligt så du kan hålla dem rå rena som möjligt. Det kommer även göra matlagningen lättare för dig, eftersom du kommer ha fria bänkytor att använda. Torka dem ordentligt med en ren trasa med såpa och skölj regelbundet för att hålla dem rena och hygieniska.

Köksapparater

För att hålla apparater såsom mikrovågsugnen, kylen och spisen rena längre, torka upp spill så fort det händer. Rengör noggrant åtminstone en gång per säsong eller en gång per år, beroende på hur ofta det behövs. Lägg extra mycket tid på kylen, eftersom du kan bli sjuk som du inte rengör den ordentligt och se till att slänga gammal mat regelbundet.

Golv

Torka upp spill direkt för att hålla golven rena mellan du skurar. Om du gör det behöver du vanligtvis bara skura dem en gång i veckan. Sopa golven varje dag eller så fort torrt spill inträffar för att minimera hur ofta du behöver rengöra dem.

Nyckeln med alla rengöringstips är att göra dem regelbundet. Om du diskar varje dag kommer du in i vanan och den staplas inte upp på hög. Detsamma gäller även för de andra rengöringstipsen. Om du gör daglig städning efter behov, kommer du finna att noggrann städning blir mycket enklare när tiden kommer för att göra det.